Ziua Internațională a Drepturilor Copilului se sărbătorește pe 20 noiembrie. Mie îmi place să o marchez în fiecare an pentru că elevii mei au nevoie să le cunoască, să știe că ele există. Am pe blog un articol cu trei cărți pe care le recomand, iar astăzi completez lista cu idei de activități pentru Ziua Drepturilor Copilului.
Cum sunt reglementate drepturile copilului?
Drepturile Copiilor din întreaga lume sunt reglementate de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. A fost adoptată pe 20 noiembrie 1989 și este documentul internațional privind drepturile omului cu cea mai largă recunoaștere: 194 de țări au transformat-o în lege, iar Somalia și SUA doar au semnat-o. Acest document este diferit de Declarația Universală a Drepturilor Omului.
România a adoptat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului la un an de când ea a apărut, prin Legea nr.18/1990. Ulterior, a fost completată de Legea nr. 272/2004.
Drepturile copilului le găsiți pe site-ul celor de la UNICEF într-o formă sintetizată și accesibilă elevilor. Puteți discuta despre toate drepturile sau puteți selecta doar o parte din ele, în funcție de vârsta copiilor.
1. Idei de activități – Povestea lui Sister Zeph
Le poți povesti copiilor despre profesoara Sister Zeph, care a primit de curând Premiul Profesorului Anului. Originară din Pakistan, are o poveste impresionantă despre cum a pus bazele unei școli la ea acasă, pe când avea doar 13 ani, după ce a fost bătută și umilită de profesoara sa. A învățat foarte mult pe cont propriu, de pe Google, și i-a învățat pe elevii tăi tot ce știa. În 2006, școala ei a fost atacată de mai mulți bărbați înarmați pentru că Sister Zeph a îndrăznit să le învețe carte pe fete. Găsiți întreaga poveste, în română, la Anca Tîrcă pe Blog.
Puteți discuta cu elevii plecând de la drepturile copiilor care nu au fost respectate. Sau îi puteți încuraja să afle singuri povestea profesoarei. Scrieți pe tablă „Sister Zeph” și provocați-i să completeze următorul BINGO. Sigur le va plăcea să-și folosească telefoanele.
2. Drepturi și responsabilități
Dacă le vorbim copiilor despre drepturi e nevoie să le vorbim și despre responsabilitățile care derivă din acestea. Dacă aveți cont pe Twinkl și elevi mai mici, puteți folosi materialul acesta. Decupați drepturile de responsabilități, amestecați jetoane și provocați-i pe copii să găsească perechile potrivite.
Dacă elevii sunt mai mari, puteți să folosiți Conveția ONU de pe site-ul UNICEF. Selectați câteva articole, apoi extrageți drepturile și responsabilitățile. Activitatea poate fi dirijată pentru a ajunge și la regulile care trebuie respectate în sala de clasă/în școală.
Eu am selectat câteva articole, dar documentul este și în format editabil în cazul în care doriți să vă axați pe alte drepturi.
3. Planșă „Suntem diferiți, dar avem aceleași drepturi”
După ce discutați despre drepturi, puteți realiza o planșă cu mâinile copiilor, cu tema „Suntem diferiți, dar avem aceleași drepturi!”. Găsiți la finalul articolului un șablon pe care-l puteți folosi. Dar la fel de bine puteți să-i puneți pe copii să traseze conturul propriei mâini, iar apoi să-l decupeze. Tot în document găsiți și cuvintele care alcătuiesc mesajul, pe fundal alb, așa cum ați cerut aici. Ele sunt scrie pe patru pagini A4 și pe îmbină ca un puzzle.
Îmi place tare mult cum arată și varianta cu fundal negru, dar voi folosi o planșă de flipchart. În centru voi lipi textul (elevii mei sunt în clasa pregătitoare), iar de jur împrejur mânuțele lor.
4. Insigne și cravate „Super copil”
Tot pentru clasele mai mici, după ce citiți dintr-o carte sau realizați o activitate, puteți realiza aceste cravate cu „SUPER COPIL. Îmi cunosc drepturile și responsabilitățile”. Am găsit ideea pe Pinterest și mi-a plăcut tare mult. Totuși, dacă vă place stilul mai minimalist, am creat și niște badge-uri care pot fi puse în piept (cu scotch dublu de hârtie), pot fi lipite în caiete sau pot fi transformate în brățări.
5. Tribunalul pentru drepturile copilului
Simulați în clasă un proces în care să discutați un caz în care este încălcat un drept ai copilului. Porniți de la un studiu de caz, stabiliți cine sunt avocații și cine este judecătorul. Orice altă responsabilitate îi va încânta pe copii. Eu am ales un studiu de caz care se potrivea copiilor din comunitatea în care eu predau, dar recomandarea mea este să discutați un caz potrivit elevilor pe care-i aveți în clasă. La finalul articolului găsiți planșele cu avocat, judecător, tribunalul pentru drepturile copilului.
6. Cea mai mare lecție din lume
Cei de la UNICEF organizează în această perioadă cea mai mare lecție din lume pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Lecția are tema „Cum putem reduce poluarea asupra mediului și în special asupra apei” și au pregătit un plan de lecție și resurse, pe care le găsiți gratuit aici. Trebuie să vă înscrieți la ei pe site pentru a avea acces la resurse, dar vă recomand să o faceți pentru că au niște experimente care le vor plăcea copiilor. Iar aici puteți obține și certificat de participare.