Competiția SuperCoders #2024: copiii de 10-14 ani devin creatori de conținut digital

De mult ori m-am întrebat cum îi fac pe elevii mei să folosească Internetul și în alt scop, nu doar pentru a da scroll pe TikTok și a se juca. Copiii de astăzi petrec atât de mult timp online, însă majoritatea nu explorează decât jocurile și rețelele sociale. Iar odată cu trecerea anilor, e tot mai ușor să acceptăm că toate joburile de peste 10-20 de ani vor implica (într-o mică sau într-o mare măsură) folosirea unui device: poate doar pentru corespondență și plata facturilor, poate pentru pontaj sau chiar lucru într-o echipă în care fiecare se află în alt colț al lumii. 

Pentru generația trecută de elevi, am creat o prezentare pe care am folosit-o de foarte multe ori în sala de clasă. Am explicat pas cu pas ce trebuie să facă un copil pentru a reuși să găsească informațiile necesare unui proiect și cum să navigheze într-un browser web. O găsiți pe doamna.org, dacă doriți să o vedeți și să o folosiți la clasă. 

Robotică și Programare pentru copii

La cum evoluează lucrurile, mi-e tot mai clar că aceasta prezentare trebuie actualizată și ar trebui să introduc informații despre Chat GPT (Gemini, Copilot etc.) și despre programare. 

Cei de la Fundația Orange au chiar acum în desfășurare un proiect de programare numita SuperCoders. Scopul acestui proiect este să îi ajute pe copiii cu vârste între 10 și 14 ani să descopere lumea programării și să-și dezvolte abilități esențiale pentru viitor. Participanții vor învăța să creeze animații, jocuri și povești interactive folosind limbajul de programare Scratch. Dincolo de premiile puse în joc, cei care își doresc să aprofundeze aceste cunoștințe pot câștiga la concursul național SuperCoders, un loc în Academia SuperCoders, unde timp de 3 luni vor construi roboți și vor da frâu liber imaginației lor folosind linii de cod. 

Competiția Națională SuperCoders #2024

Iată ce trebuie să știi despre concurs:

  • Participanții trebuie să construiască în Scratch o animație, pornind de la o poveste dată. Trebuie să-i găsească o continuare și un final. Pot inventa personaje noi, acțiuni, decoruri, limita este doar imaginația.
  • Trebuie completat și trimis formularul de înscriere în concurs, cu sprijinul reprezentantului legal, până pe 17 noiembrie, ora 23:59.
  • Participanții trebuie să revină pe site, pe 12 decembrie, pentru a vedea dacă animația sa a fost câștigătoare.

Dacă ai nelămuriri, cei la de Fundația Orange organizează o sesiune live pe Youtube, pe 7 noiembrie, cu tema Tips & tricks în Scratch. Programarea poveștii în Scratch, unde vei primi informații noi despre cum să-ți realizezi animația

Regulamentul Competiției SuperCorders #2024

Iată ce mai trebuie să știi:

  • Înscrierile sunt individuale.
  • Pentru a fi eligibile, înscrierile în concurs trebuie să conțină un link valid către animația ta realizată în Scratch, pe https://scratch.mit.edu/.
  • Concursul se adresează copiilor între 10 și 14 ani din România.
  • Înscrierile trebuie completate de către un reprezentant legal al copilului.
  • Tutorialul de înscriere îl găsiți aici.
  • Regulamentul poate fi consultat aici.

Fie că ești părinte, fie că ești profesor, le poți trimite acest articol copiilor cu vârsta de 10-14 ani, pentru a se înscrie în competiție. Ei se vor prinde rapid cum se face animația Scratch. Nu este dificil deloc, iar dacă se află printre câștigători, pe lângă gadgeturile oferite ca premii, pot participa și la cursuri de robotică. Primii 50 de câștigători ai Competiției Naționale SuperCoders #2024 vor fi admiși automat în Academia SuperCoders, un modul avansat de robotică și electronică, alături de mentori cu experiență pe o perioadă de 3 luni, din ianuarie până în aprilie 2025.

Participarea la SuperCoders #2024 le va arăta copiilor că Internetul nu este doar despre rețele de socializare și jocuri. Deci, ești pregătit să-ți faci cont pe Scratch?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *