Cum stabilesc regulile clasei

La fiecare început de an, când stabilesc regulile împreună cu elevii mei, am în vedere următoarele lucruri:

– să fie în număr mic: 3-4 reguli;

– să fie concrete: de exemplu, „Sunt politicos” mi se pare abstractă pentru clasa pregătitoare și o văd mai degrabă utilizată în primarul mare;

– să fie formulate pe pozitiv;

– să fie stabilite împreună cu elevii;

– să existe consecințe pentru fiecare regulă: ce se întâmplă dacă nu le respect?;

REGULILE

În clasele pregătitoare, I și a II-a, regulile clasei mele s-au învârtit în jurul a trei reguli mari și clare:

  1. Când cineva vorbește, ceilalți ascultă,
  2. Am grijă de ceilalți și de lucrurile din jurul meu.
  3. Păstrăm curățenia.

La nevoie am mai adăugat câte una (În clasa I, adăugasem la insistențele copiilor „Împărțim gumița cu coșul”), dar nu am renunțat la acestea pentru că mi s-a părut că elevii nu le-au interiorizat încă. Ceea ce am făcut însă, a fost să le cresc gradul de complexitate. În clasa pregătitoare, una dintre reguli era „Am grijă de ceilalți”, iar până în clasa a II-a s-a transformat în „Am grijă de mine, de ceilalți și de lucrurile din jurul meu”.

Eu am ales să introduc regulile într-un soi de contract, unde elevii s-au semnat la final, la fel cum am făcut și eu. Le-am explicat astfel utilitatea scrisului și cititului, le-am spus cum vor semna un contract când vor crește mari și își vor găsi un loc de muncă. Îmi place însă și ideea de „Promisiunile noastre” sau de „Valorile clasei” pe care o iau în calcul pentru anul următor.

CONSECINȚELE

Consecințele sunt urmări logice ale unui anumit comportament. Eu le-am explicat elevilor că nu sunt „pedepse”, așa cum pot să le perceapă, ci lucruri necesare pentru a putea funcționa ca grup și pentru a învăța.

Pentru regula „Am grijă de ceilalți”, consecința poate fi „Reflectăm câteva minute”. Reflecția se poate întâmpla afară (dacă copilul poate fi supravegheat) sau într-un colț din clasă, unde există un spațiu amenajat în acest sens (se poate colora, se poate modela etc.). Fiind exclus din activitatea de grup pentru câteva minute, copilul poate percepe asta ca pe o pedeapsă, dar explicați-i că atunci când este furios, creierul său nu se poate concentra asupra activității pe care o are de desfășurat. Iar pe termen lung, e mult mai în regulă să „piardă” cinci minute acum, liniștindu-și gândurile, pentru ca mai apoi să revină la ceea ce are de făcut.

Pentru regula „Ascult când cineva vorbește”, consecințele pot fi „Schimb locul din bancă” (dacă vorbea cu alți colegi), „Repet ceea ce a spus persoana pe care am întrerupt-o.

Niciodată nu am aplicat consecința de la prima încălcare, ci am preferat să dau 2 avertismente înainte și abia la următoarea încălcare să aplic consecința. Pentru mine este important ca elevii să-și interiorizeze regulile, nu să-i sancționez în permanență.

TIPS & TRICKS

Fiți perseverenți! Opriți activitatea de câte ori e nevoie și amintiți regulile și consecințele. Oricât de greu poate fi și oricât de mult timp ar lua, pe termen lung câștigul este imens. Dacă în primele două luni ne concentrăm pe reguli și consecințe, atunci elevii le vor interioriza, iar activitățile vor decurge firesc. Dacă doar le scriem pe o planșă și le punem pe perete, s-ar putea ca în mijlocul anului școlar să avem și mai multe provocări în activitatea didactică decât în septembrie.

______________________________________

Despre reguli a scris și Nastasia, pe Catalogul creț.

Un gând despre „Cum stabilesc regulile clasei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *