Câți bani câștigă o învățătoare în 2023?

Nu m-am făcut învățătoare pentru bani. Am ales această profesie pentru că îmi face plăcere să lucrez cu copiii, pentru că am răbdare să caut idei și să pregătesc materiale, pentru că după o zi de muncă nu-mi spun că abia aștept să-mi găsesc un alt job, ci aștept cu nerăbdare următoarea zi. Din păcate, fericirea nu se mănâncă, nu cumpără haine și nici nu plătește chiria. Așa că am ales să vă întreb: voi știți câți bani câștigă o învățătoare în 2023 într-o lună?

Într-un newsletter De la sat, am scris despre câți bani am câștigat eu în prima mea lună ca învățătoare. Am intrat în sistem imediat după terminarea facultății, iar jumătate din salariul meu se ducea doar pe chirie și utilități. Îl puteți citi aici:

Ce s-a schimbat între timp?

Față de octombrie 2018, mi-am dat definitivatul și am trecut la o altă tranșă de vechime în muncă. Dar aceste lucruri nu au influențat neapărat suma. În schimb, au mai apărut câteva măriri și norma de hrană. Vineri a fost zi de salariu: 3.002 lei am primit pentru luna decembrie a anului 2022 (cu toate sporurile). Nici nu vreau să-mi imaginez suma primită de un debutant.

În România, există Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, care realizează periodic un „Coș minim de cumpărături pentru un trai decent”. Acesta cuprinde cheltuielile minime ale unei familii pentru un trai decent: alimentație, îmbrăcăminte, produse de uz casnic, recreere și vacanță, educație și cultură, fondul de economii etc. Ultimele date publicate de ei sunt din septembrie 2022 și spun că venitul pentru un trai decent al unei singure persoane ar trebui să fie 3.275 de lei. Întreg studiul poate fi consultat aici. Între timp, eu dau constant refresh la pagină, pentru a vedea un coș actualizat pentru 2023.

Câți bani ar trebui să câștige profesorii

Aproape toate cadrele didactice pe care le cunosc fac ceva pe lângă școală: fie că lucrează la un afterschool, fie că dau meditații, fie că au un loc de muncă part-time într-un alt domeniu. Și mulți investesc mai multe de 8 ore pe zi pentru școală: planificări, proiecte, excursii, materiale didactice, întâlniri de lucru și comisii, cursuri de perfecționare, documente de făcut peste noapte. Dacă m-ar întreba cineva câți bani ar trebui să câștige în 2023 o învățătoare în România, nu aș ști să-i zic o sumă exact, dar ar fi mai mult de 3.275 de lei pe lună.

3 gânduri despre „Câți bani câștigă o învățătoare în 2023?

  1. Buna ziua, m-am uitat putin peste studiul realizat.. total nerealiste costurile unitare estimate, nu mai spun de perioada estimata de utilizare pt produsele nealimentare…
    Si se mentioneaza de un trai minim decent… cu 2 kg de peste pe luna (poate hamzii la acei bani..), etc… o familie cu 2 copii nu se poate incadra la „decent” cu atat..

    1. Categoric calculele sunt făcute în linii mari. Cu toate acestea, noi reușim să ne descurcăm cu banii aceștia lună de lună…

  2. Categoric calculele sunt făcute în linii mari. Cu toate acestea, noi reușim să ne descurcăm cu banii aceștia lună de lună…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *