În ultima zi din 2022, i-am rugat pe elevii mei să se gândească la un lucru făcut cu plăcere pe parcursul anului. Ne-am reamintit împreună de excursii, de vizitele primite la clasă, de cărți citite și momente amuzante. În timpul discuției, mi-a venit ideea unui vision board pentru elevi, mai ales că eu am unul și acasă.
Am plecat de la o idee la care am ținut mult. Mi-am dorit ca fiecare copil să aibă un locușor al său. Așa am ajuns la acest format, care mie mi-a plăcut tare mult. Elevii mei au spus că este cea mai frumoasă planșă făcută vreodată de noi. În dreapta sus mi-am pus și eu un chenar, atât pentru a fi un exemplu, cât și pentru a mă motiva. În stânga jos, avem un spațiu puțin mai mare, unde am notat lucruri pe care dorim să le facem împreună în anul 2023: să mergem la mare, să fim mai buni, să păstrăm ordinea în dulap și să ne luăm o plantă pe care să o îngrijim.
Cum am structurat activitatea
În realizarea acestui vision board pentru elevi am pornit de la un brainstorming. I-am întrebat pe copii cam ce și-ar dori să facă în anul 2023 și am notat pe tablă toate ideile. Le-am dat și eu câteva exemple și am intervenit cu informații suplimentare atunci când a fost cazul. Unii copii mi-au spus că vor să devină fotbaliști, dar le-am explicat că nu este un obiectiv realizabil într-un an. „Ține de tine acest lucru? Ar putea părinții tăi să facă acest lucru? Aveți un club de fotbal în apropiere? În acest caz, cred că ar fi mai realizabil să vă doriți să jucați mai bine fotbal, poate chiar lucrați la o tehnică anume”, le-am spus.
Ca să mă fac și mai înțeleasă, am adăugat: „Eu nu pot să-mi setez ca plan pentru 2023 să ajung pe Marte. Dar, pot să îmi stabilesc ca obiectiv să aflu despre condițiile pe care un om ar trebui să le îndeplinească, despre programele în care se organizează astfel de zboruri.”
După brainstorming, i-am rugat să scrie pe un post-it două dintre obiective, le-au citit cu voce tare, iar abia mai apoi am împărțit chenarele și imaginile reprezentative. La final, am asamblat împreună planșa, pe care am denumit-o „Planuri pentru 2023”.
Detalii tehnice
Planșa pe care eu am folosit-o are 70×50 cm. Se găsesc în Jumbo planșe asemănătoare și costă sub 10 lei. Imaginile (pe care le găsiți mai jos) au dimensiunea ideală, încap trei-patru în fiecare chenar. Dacă folosiți varianta editabilă, să aveți în vedere și acest aspect.