Cel mai frumos calendar al naturii

La generația trecută, când am avut clasa pregătitoare, m-am chinuit cu un calendar al naturii descărcat de pe Internet. Avea o grămadă de cartonașe, în care mă pierdeam și eu. Mă uitasem și la ofertele editurilor. Mi se par însă scumpe, mai ales că le folosești doar câteva luni. Anul acesta voi avea din nou clasa pregătitoare și am pregătit cel mai frumos calendar al naturii, pe care îl poți descărca în mod gratuit și nu costă mai mult de 20 de lei să ți-l faci și tu.

Ce este calendarul naturii?

Calendarul naturii este un instrument folosit cel mai adesea în grupele de preșcolari și în clasa pregătitoare. Acestea este integrat în întâlnirea de dimineață pentru a-i familiariza pe copii cu noțiunile legate de timp. Nu există un format standard, așa că fiecare și l-a adaptat în funcție de preferințe și nevoile copiilor. Elementele care se regăsesc cel mai adesea în calendarul naturii sunt: anul, anotimpul, luna, zilele săptămânii, data, ce zi este azi, ce zi a fost ieri, ce zi va fi mâine, vremea.

Am lucrat la „cel mai frumos calendar al naturii” împreună cu Cătălina Rădescu, învățătoare în Sibiu, care va avea și ea clasa pregătitoare din toamnă. O găsiți pe Instagram, unde postează materiale tare faine.

Ce am avut în vedere:

  • să fie simplu și să aibă un aspect plăcut; cele mai multe variante sunt foarte încărcate, cu o grămadă de culori, nici nu știi la ce să te uiți prima dată;
  • să nu aibă multe cartonașe în care să te pierzi;
  • să fie scris cu majuscule în totalitate (suntem la clasa pregătitoare);
  • să poată fi modificat ulterior ușor (nu poți fac același calendar al naturii tot anul, copiii se vor plictisi; la varianta aceasta, noi ne propunem să mai facem un rând de cartonașe cu vremea, care să fie introduse mai târziu;
  • să fie accesibil ca preț;
  • să poată fi făcut chiar și cu imprimanta de acasă;

Calendarul propriu-zis este lucrat în format A2. Îl puteți imprima și pe voi A4, iar apoi să le decupați și să le îmbinați. Detaliu tehnic: dacă imprimanta îți pune documentul pe 6 pagini în loc de 4, selectează opțiunea „Scală personalizată” și scade treptat procentul până se încadrează cum trebuie. Ar trebui să fie undeva între 97% și 90%.

Dacă alegi să-l printezi la un centru de copiere, să știi că eu am plătit 13 lei pentru două calendare hârtie cartonată. Dacă aș fi scos doar unul, era același preț.

Cartonașele sunt în format A4. Ele sunt color, se imprimă, se laminează și se decupează. Pentru prindere, eu am optat pentru buline cu scai adezive, dar funcționează la fel de bine și cele magnetice.

Descarcă cel mai frumos calendar al naturii de aici:

3 gânduri despre „Cel mai frumos calendar al naturii

    1. Vă mulțumim și noi! Dacă-l veți folosi, ne-ar plăcea tare mult să ne trimiteți fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *