Cum îi (mai) captivăm pe elevi: revista clasei

Când a venit către noi invitația de a susține ateliere în cadrul Forumului MERITO Râșnov 2023, m-am gândit o vreme ce aș putea să le împărtășesc colegilor din țară. Iar când am aflat tema, „Învățarea centrată pe elev – cum stimulăm curiozitatea și progresul copiilor”, mi-am spus că ar fi tare fain să le povestesc oamenilor despre cum se face o revistă. Astfel, am început să structurăm atelierul cu tema „Cum îi (mai) captivăm pe elevi: revista clasei”.

Tița Angheluță, învățătoare în București și colega mea din MERITO, a spus „da” imediat ce i-am scris. Au urmat apoi emoții de toate felurile: cum să așezăm informațiile, dacă ne vom încadra în timp, ce program să alegem pentru realizarea revistei, dar oare vor putea veni participanții cu laptopurile de acasă?! Făcusem 3 numere din revista școlii, machetasem alte zeci de pagini înainte și o aveam pe Tița alături, așa că am țintit sus: ne-am propus să realizăm cu participanții o revistă a Forumul MERITO Râșnov, cu informații de la toate atelierele.

Au fost ore foarte intense, cu multă învățare și multă muncă. Am vorbit despre tipurile de texte jurnalistice, am învățat cum să scriem un articol evitând limba de lemn, am scris, am citit și am oferit feedback, am învățat cum se face o revistă astfel încât să arate bine din punct de vedere editorial și grafic, am lucrat într-un program nou, ne-am cunoscut, ne-am simțit bine împreună și am învățat jocuri pe care să le ducem la clasă. A fost câte puțin din toate!

Noi, eu și Tița, am învățat o mulțime de lucruri în cele cinci ore și jumătate petrecute împreună: ce a fost mult, unde era nevoie de informații suplimentare, ce vom păstra pentru o dată viitoare și ce putem face altfel. Ne-am molipsit de o energie tare faină de la colegii noștri dornici să învețe chiar și în vacanță!

Revista realizată la atelierul „Cum îi (mai) captivăm pe elevi: revista clasei”:

La final, noi ne-am bucurat că am finalizat revista, iar participanții au spus:

Ceva mic ce mi-a plăcut:

  • „Jocurile de conectare pe care le-am făcut”
  • „Jocul Pantofii mei albaștri”
  • „Atmosfera, entuziasmul și implicarea tuturor”

Ceva important despre care am învățat astăzi:

  • „Am aflat că pot să fac mai mult, să îmi depășesc limitele”
  • „Cum să redactezi o revistă”
  • „Că pot învăța oricând și oriunde despre o nouă aplicație”

Îmi iau angajamentul să:

  • „Pun în practică ce am învățat aici”
  • „Să mai particip și la alte Forumul MERITO”
  • „Aplic la școală ceea ce am învățat aici. Voi lucra la o revistă a școlii împreună cu colega mea, participantă aici și ea”

Atelierul susținut de mine, Florentina Tituleac, și Tița Angheluță s-a numit „Cum îi (mai) captivăm pe elevi: revista clasei”. Forumul MERITO Râșnov a avut tema „Învățarea centrată pe elev – cum stimulăm curiozitatea și progresul copiilor” și s-a desfășurat în perioada 28-31 iulie 2023. Participarea la atelierele, cafenele, webinarele, forumurile MERITO este gratuită. Dacă vrei să afli unde și când vor fi următoarele evenimente, poți urmări pagina lor de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *