Cum să urmărești eclipsa de soare cu copiii

Pe 25 octombrie 2022, a avut loc o eclipsă parțială de soare, iar pentru că elevii mei sunt în clasa a IV-a, am început să caut diferite modalități de a o urmări în siguranță. Am citit pe Internet articole de specialitate și am întrebat oamenii din jurul meu despre care știam că au cochetat cu astronomia, iar apoi am pregătit o serie de activități pe care le-am desfășurat cu elevii mei. Vă povestesc mai jos cum am pregătit materiale și ce a funcționat la noi.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific dacă eclipsa va fi vizibilă de pe teritoriul țării noastre și la ce oră va atinge punctul maxim. După ce am avut toate datele, am început să caut diferite modalități de a o urmări, știind că privirea directă către soare afectează iremediabil vederea. Pentru a-i face pe copii să înțeleagă acest lucru, le-am explicat că sunt raze ale soarelui foarte puternice, care vara ne ard inclusiv pielea, iar apoi i-am întrebat cum cred că se simt ochii noștri când privesc către asemenea raze foarte puternice.

  • Cea mai populară și recomandată metodă este utilizarea ochelarilor de eclipsă (care se găsesc la magazinele de optică în preajma eclipselor sau online, la magazinele de specialitate), cu ajutorul cărora te poți uita la soare. Totuși, 10 perechi costau (cu tot cu transport) 200 de lei, deci, pentru mine, nu a fost o variantă bună.
  • Tot pentru a privi direct la soare, se pot folosi filtre de sudură (din sticlă), cu protecție DIN de minimum 14. În magazinele de bricolaj eu am găsit de maximum 11, dar pe Internet, inclusiv pe Emag, găsiți și de 14. Un singur filtru costă în jur de 5 lei, iar eu le recomand pe cele care au dimensiunea de 9×10 cm. Copiii vor avea tendința de a se uita pe lângă filtru, dacă acesta este mic. De asemenea, eu am atașat rame de carton acestor filtre, tocmai pentru a fi sigură că elevii nu vor privi direct la soare.

  • Dacă nu aveți la îndemână nici ochelari pentru eclipsă, nici filtre de sudură, puteți urmări eclipsa la televizor. Este o modalitate foarte recomandată de specialiști, tocmai pentru că vederea oamenilor este în siguranță. Eu am proiectat un live (am scris „live eclipse” pe google și mi-au apărut mai multe rezultate) prin videoproiector pentru a urmări constant eclipsa și am urmărit-o direct doar în partea de început și în preajma punctului maxim.
  • Mai există și câteva moduri prin care puteți proiecta imaginea eclipsei pe diferite suprafețe, iar acest lucru se poate face foarte simplu. Luați o cutie de carton sub formă de paralelipiped, care să aibă toate cele 6 fețe. Apoi, va trebui să decupați o laterală în întregime (în locul căreia va trebui să puneți folie de aluminiu), iar din alta să decupați doar un semicerc. În folia de aluminiu trebuie să faceți o mică gaură cu un pin sau un ac. Prin această gaură, lumina va pătrunde în cutie și se va proiecta imaginea soarelui. Eu am avut emoții în ceea ce privește această metodă, temându-mă că nu se va proiecta eclipsa, dar a funcționat perfect! Vă arăt în video-ul de mai jos cum să faceți acest lucru:
  • Tot pentru a proiecta imaginea, mai puteți folosi o lupă, pe care atașați folie de aluminiu (dar, atenție, se pune doar pe o parte). Apoi, tot cu ajutorul unui pin, faceți o gaură, iar apoi încercați să proiectați imaginea soarelui pe o foaie albă. La noi a durat puțin până am găsit poziția perfectă, dar a funcționat.

Alte activități în timpul eclipsei

Cât timp am stat în sala de clasă și am urmărit eclipsa pe videoproiector, le-am explicat copiilor cum se produce acest fenomen, respectiv că luna trece prin fața soarelui, și l-am exemplificat în fața clasei folosindu-mă de mai multe mingi. Am amintit astfel și că luna este un satelit, nu planetă.

Pe lângă asta, le-am povestit copiilor despre eclipsele totale de soare, când afară se întunecă. Le-am spus că ultima de acest fel a fost în anul 1999, iar următoarea va fi în anul 2081. Apoi, fiecare a calculat câți ani va avea la acea dată, activitate care li s-a părut foarte distractivă și pe care vă recomand să o faceți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *