Cum să organizezi o (mini)strângere de fonduri

De când lucrez ca învățătoare într-o zonă defavorizată, am organizat numeroase (mini)campanii de fundrasing (care nu sunt altceva decât strângerile de fonduri) pentru diferite cauze. Când am ajuns la catedră, nu știam cum se organizează astfel de acțiuni, nici acum nu cred că știu, dar am învățat câteva lucruri care sper să te ajute și pe tine:

  • Vorbește-le oamenilor din jurul tău despre ce faci tu și nevoile pe care le ai. Se întâmplă adesea ca donatorii cei mai fideli să fie oameni apropiați celor care inițiază campaniile de fundraising.
  • La început, probabil că nu-ți va fi ușor să le spui oamenilor că ai nevoie de ajutor. Nici mie nu mi-a fost. În facultate am fugit de departamentele de fundraising din asociațiile studențești din care am făcut parte, dar am început cu oameni apropiați și asta m-a făcut să mă simt mai confortabil.
  • Trimite-le mail-uri unor companii sau asociații care-ți sunt cunoscute sau despre care știi că au mai ajutat în anumite situații. Prezintă-te, spune-le cine ești și ce faci, vorbește-le despre elevii tăi și încearcă să mai adaugi și lucruri care stârnesc bucurie: povestește o situație mai aparte de la clasă, descrie un progres al unui elev. Însă nu te lungi nici foarte mult.
  • Poți organiza o campanie de fundraising și pe o rețea de socializare, cum ar fi Facebook sau Instagram, în funcție de ce îți e mai la îndemână și unde ai mai mulți urmăritori. Aici poți scrie lucruri asemănătoare ca în mail-ul pentru companii.
  • Gândește-te de dinainte de ce ai nevoie și spune-le asta oamenilor. Așază pe o listă ce ai nevoie, iar apoi realizează și un buget pentru aceasta. Dacă spui doar „am nevoie de rechizite”, s-ar putea să nu primești caiete dictando, iar tu să ai nevoie de caiete de matematică.
  • Scrie-le oamenilor un mesaj de mulțumire privat sau public (îi poți întreba înainte dacă sunt în regulă cu asta). Pe lângă „mulțumesc”, le poți spune oamenilor cum te-au ajutat materialele respective și poți adăuga câteva fotografii.
  • Nu te descuraja dacă la început nu vei reuși să aduni cele necesare. Continuă să le vorbești oamenilor despre ceea ce faci și gândește-te cum te-ai putea organiza mai bine data viitoare.

Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *