Număratul pe degete în jurul lumii

Știai că poți afla naționalitatea cuiva doar după felul în care numără pe degete? Nu vei putea numi cu exactitate țara sau orașul, dar vei putea cel puțin identifica continentul sau regiunea. Deci, cât de diferit arată număratul pe degete în jurul lumii?

În majoritatea țărilor din Europa se numără începând cu degetul cel mare. În Statele Unite ale Americii se numără începând cu arătătorul. Iar în Orientul Mijlociu se numără începând cu degetul cel mic. Ce au în comun toate aceste sisteme de numărare pe degete este adăugarea unui deget pentru obținerea unui nou număr. 

Animație tip gif prezentând diverse număratul pe degete în jurul lumii (Europa, SUA și Iran).

În Japonia, pe de altă parte, număratul începe cu palma deschisă, însemnând 0. Iar pentru a crea un nou număr, degetele sunt îndoite. Se începe cu degetul cel mare care reprezintă 1. 

În China, număratul pe degete până la 5 se face ca în Statele Unite ale Americii (începând cu arătătorul), iar de la 6 până la 10 se asociază un simbol pentru fiecare număr. 

În India nu se numără degetele, ci părțile lor. Iar modul în care numără tribul Pekai-Alue  din Papua Noua Guinee seamănă cu cel din Japonia, însă pornește de la degetul mic care reprezintă cifra și numărul 1.

Dacă vrei să afli mai multe despre sistemele de numărare din jurul lumii și chiar din antichitate, te invit să urmărești video-ul și să citești articolul de mai jos:

https://www.bbc.com/future/article/20210902-how-finger-counting-gives-away-your-nationality

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *